Her er et lille udpluk af de vigtigste knob og knuder, man som sportsdykker skal kunne. Disse knob og knuder bruges meget i båden og det er derfor væsentligt, at alle om bord kender dem. Bådføreren skal kunne stole på, at de knob og knuder, der bliver bundet - såvel over som under vandet - også holder!
Råbåndsknob er et meget simpelt fastgøringsknob, som tidligere brugtes til knobning af sejlernes råbånd til ræerne. Det er et af de få knob, som de fleste kender, men det bindes og bruges ofte forkert. Undgå at binde en kællingeknude ved at sørge for, at de to indstik foretages til hver sin side. Brug kun råbåndsknob som fastgøringsknob. Benyttes knobet til sammenføjning af to længder reb, bør rebene være lige tykke og af samme type, da knobet ellers let går op.
Dobbelt halvstik er det mest benyttede knob til fortøjning af båden. Dette knob bruges på mange måder og danner basis for en række andre knob. Er det mest benyttede knob til fortøjning af både - dog bør det kun anvendes midlertidigt enten med en lang løs ende eller ved binding af et halvstik om den faste part, som ekstra sikring.
Flagknobet (også kaldet skostik) er hurtigt og let at binde og et af de almindeligst brugte stik til sammenføjning af to reb med forskellige tykkelse. For at være sikker på, at knobet ikke går op, kan det anbefalet at binde et dobbelt flagknob ved at føre tampen omkring bugten og under sig selv endnu en gang.
Pælestik er et meget brugt allround stik, der hurtigt kan bindes - og let kan løsnes igen uanset belastningen. Pælestik bruges til at danne et øje, der ikke glider. Er meget brugt på midlertidige fortøjninger af både. Dykkere bruger ofte pælestik, når bundtovet skal bindes fast til et skibsvrag.
Tørn om er en speciel knude, der bruges til at sikre et reb til en klampe. Næsten alle både har klamperne i stævnen og i agterstavnen. Tørn om er vigtigt og meget let. Man får dobbelt kræfter og fortøjningen bliver nem at løsne.
Kl. 19.00
Ribe Dykkerklub Sælhunden
Rosen Allé 3
6760 Ribe
kl. 19.30
Ribe Svømmehal