Ribe Dykkerklub Sælhunden har af og til mediernes bevågenhed. Klubben bliver omtalt, når der udsendes pressemeddelelser, når resultater fra undervandsrugby-kampene foreligger eller når der er gjort spændende vragfund m.v.
JydskeVestkysten 29. august 2012
Af Susanne Kristine Jensen
Jan Sunzenauer fra Ribe Dykkerklub Sælhunden fik mandag aften overrakt september måneds skulderklap af Sydbank og Jydske-Vestkysten.
Foto: Lars Christensen, Sælhunden.
Månedens skulderklap:
Jan Sunzenauer fra Ribe Dykkerklub Sælhunden blev mandag aften overrasket med månedens skulderklap for hans store frivillige arbejde i dykkerklubben.
RIBE: Det er sjældent, at jeg bliver mundlam, men det var dæleme lige før det lykkes nu, der tog I godt nok fusen på mig.
Sådan lød det fra månedens skulderklap-modtager, Jan Sunzenauer, efter han fik september måneds skulderklap for hans store engagement i dykkerklubben Sælhunden.
Han var da også den eneste af de knap 40 fremmødte i dykkerklubben, der ikke anede, at han skulle have overrakt månedens skulderklap af Sydbank og JydskeVestkysten.
Store ord
- Jan Sunzenauer var både med til at etablere Ribe Dykkerklub og i årenes løb har han gjort en kæmpe indsats for klubben, både som formand, instruktør og som redaktør på klubbens hjemmeside, lød det blandt andet i indstillingen fra Sælhundens formand, Allan Sørensen.
Det er ikke første gang, at Jan Sunzenauer har modtaget en pris for sit store engagement i dykkerklubben, men det er nu ikke derfor, han er blevet ved.
- Der er selvfølgelig dejligt at blive bekræftet i, at det man gør, er godt nok, men hos mig er det lysten, der driver værket, lyder det fra Jan Sunzenauer selv, der som en af de eneste dykkere herhjemme kan kalde sig firestjernet dykker, en titel man kvalificerer sig til via erfaring og meritter.
Jan er altid klar til at hjælpe og yde en indsats for andre mennesker og medlemmer i klubben.
Allan Sørensen, formand Ribe Dykkerklub Sælhunden
Ribe Ugeavis 21. februar 2012
Dykkere fra dykkerklubben Sælhunden sprang i vandet for at slå katten af tønden.
RIBE - Katten blev bogstaveligt talt slået ud af tønden i weekenden, for traditionen tro bød fastelavn på adskillige arrangementer rundt om i Ribe. Ugeavisens udsendte lagde vejen forbi tre af dem.
Gården bag Quedens Gaard var fyldt op til randen med festligt udklædte børn og voksne. Små prinsesser, gardere og pirater var blot nogle af de flotte udklædte børn, der slog katten af tønden før, at de kunne nyde fastelavnsboller med varm kakao. Blandt de mindste børn bliv Gustav Sejstrup både katte konge - og dronning. Og hos de større lob Nicholas Ferrari med både konge - og dronningekrone.
Hos Louis Nielsen trodsede børnene lørdagens regnvejr for sat slå katt3n af tønden.
Vanen tro hoppede udklædte dykkere fra dykkerklubben Sælhunden i vandet ved Dagmarsbroen for at slå til tønden til stor fornøjelse for publikum.
HMI.
Ugeavisen.dk 3. januar 2011
Af Bo Maimburg
Ribe Dykkerklubs medlemmer brugte den hårde vinter omkring jul
til at prøve kræfter med isdykning, og det var en god oplevelse.
Foto: Privat.
RIBE - For første gang i mange år havde Ribe Dykkerklub mulighed for at lave isdyk i juledagene. Den hårde frost betød, at det meste af åen var frosset til, og derfor gav det pludselig denne mulighed.
- Isdyk gennemføres ved at der skæres en trekant på godt to meter, således at dykkeren kan komme ned under isen. Sne fjernes i en trekant på omkring 20–30 meter i en V-form, så der kommer lys ned under isen, så dykkeren kan orientere sig under vandet og isen og finde hullet igen. Dykket gennemføres altid med sikkerhedslinie, således at dykkeren kan trækkes op gennem hullet, såfremt dykkeren får problemer under dykket, fortæller Ribe Dykkerklub Sælhundens formand Allan Sørensen, der sammen med de øvrige dykkere havde en god oplevelse
Ribe Ugeavis 10. august 2010
Af Bo Maimburg
Skibbroen var fyldt med feststemte mennesker.
Foto: Bo Meimburg.
RIBE - Dykkerklubben Sælhunden og restaurant Sælhunden stod endnu engang for en vellykket havnefest.
Men vanlig sans for at vælge de rigtige sange og levere dem med overbevisning gav "De store" den rette optakt.
Og da aktiviteterne på åen startede, var der endnu mere liv på brostenene.
Der blev hujet, heppet og hygget, og stemningen var helt i top.
Festen sluttede med et imponerende festfyrværkeri.
Ripensernes fest
Skibbroen var fyldt med feststemte borgere.
Det er for mange levet en tradition at deltage i festen, og er nærmest blevet til det, man kan kalde "Ripensernes egen fest"
Ribe Ugeavis 24. februar 2009
Det var som altid underholdende at se de udklædte dyk-
kere fra Ribe Dykkerklub slå katten af tønden ved Dagmarsbroen.
Foto: Ribe Dykkerklub.
Ribe Dykkerklub har afholdt deres traditionsrige tøndeslagning ved Dagmarsbroen
RIBE - Traditionen tro var der mødt rigtig mange mennesker op, da sælhundene fra Ribe Dykkerklub fejrede fastelavn ved at slå katten af tønden ved Dagmarsbroen i Ribe.
De lokale dykkere var barmhjertige ved publikum, som knap nok nåede at komme til at fryse, idet der kun gik få minutter fra arrangementet startede til årets Kattekonge, Mads Hansen, var fundet.
Præmien for kattekongens indsats var en flaske Gammel Dansk, og mindst lige så vigtigt - et års håneret. Indholdet af tønden, som bestod af iskolde dåseøl, måtte han dog pænt dele med de øvrige deltagere.
rhs
TV2 Nyhederne 28. december 2008
Sigtbarheden i Ribe Å var i dag ikke over 20 centimeter. Det gjorde
betingelserne for de frivillige dykkere besværlige.
Fotos: Sonny Munk Carlsen/Scanpix
15 dykkere fandt ingen spor af den forsvundne Mads Olin Pedersen, da de i formiddag var i vandet i Ribe Å, skriver ekstrabladet.dk.
Mads Olin Pedersen er ikke set siden han den 20. december var i byen med sine venner i Ribe. Politiet har indstillet eftersøgningen af den 18-årige, men klokken ni gik dykkere fra dykkerklubber i Ribe og Skærbæk i vandet for at hjælpe med at opklare gåden om hans forsvinden. Allerede klokken 11 indstillede dykkerne eftersøgningen i den meget mudrede å i Ribe, uden at have fundet noget.
Sigtbarhed på tyve centimeter
Næstformand i Ribe dykkerklub, Karl Gunner Gregersen, var med til dagens dyk.
"Der er ganske kort sigtbarhed, så vi gik systemet igennem med reb imellem os. Det giver ingen mening at kigge nede i vandet, for sigtbarheden er måske kun 20 centimeter," siger han til ekstrabladet.dk.
Efter dagens dyk har dykkerklubberne besluttet at stoppe eftersøgningen.
"Hvis han er i vandet, dukker han op på et tidspunkt. Men vi må nok sige, at der ikke er mere at gøre," siger Karl Gunner Gregersen.
Ribe Ugeavis 5. august 2008
Af Bo Maimburg
Der er masser af muligheder for gode oplevelser i vandet, hvis man
dyrker undervandsrugby.
Undervandsrugby er en sport for alle, uanset om man er han eller hun, ung ellre ældre, tyk eller tynd
RIBE - Ribe Dykkerklub Sælhunden er andet end dykning. Det er også undervandsrugby, som giver mulighed for at dyrke en sport fyldt med gode oplevelser.
En af de aktive spillere på holdet er Jacob Christensen, som virkelig gælder sig til sæsonstarten i september.
- Jeg har det som et lille barn før juletid, før vi skyder en ny sæson i gang. Undervandsrugby er en formidabel sport, og selvom mange tit siger, at det må være total hårdt at spille under vandet, er det faktisk slet ikke rigtigt. Sporten er for alle vandhunde, og der er gode muligheder for gode oplevelser, uanset om man er dreng eller pige, tyk eller tynd, ung eller gammel. Der er spillere, der nærmer sig de 60 år, og nogle nærmer sig de 110 kg - der er ikke noget, der hindrer folk i at gå i vandet, siger Jacob Christensen.
- Undervandsrugby er først og fremmest en sjov sport, hvor vi deler de gode oplevelser med hinanden, som kendetegner en god holdsport.
Undervandsrugby foregår i den dybe ende i svømmehallen. I al sin enkelhed skal man så putte olden ned i modstandernes målkurv, der står på bassinbunden. Simpelt - hvis ikke lige det var for de 6 modspillere, der på skift dækker for målkurven og forsøger at tage bolden fra én. Ind imellem kan det godt føles lidt "tæt", når alle 12 spillere vil være på den samme kubikmeter vand, men ellers er der rigeligt med plads at boltre sig på. Når man taber pusten helt, hopper man op og lader en af de 5 udskiftere hoppe i vandet.
- Vi har i Ribe Dykkerklub Sælhunden et utroligt godt sammenhold, uanset om man kun dyrker UV-rugby, eller man er sportsdykker. Efter endt træning er det tradition, at alle mødes i klubben over en bid brød og lidt hjertelige drillerier over den netop veloverståede træning
Ribe Ugeavis 29. juli 2008
Udstyret skal være i orden, når man som dykker begiver sig af sted på eventyr.
Dybden langs den jyske vestkyst, hvor vragene ligger, og hvor dykkere fra Dykkerklubben Sælhunden sejler ud i deres gummibåde, er typisk 15 til 25 meter. Det er derfor muligt for nybegyndere at dykke på de vrag.
Peter Warming fra Dykkerklubben Sælhunden fortæller her om de spændende oplevelser, man kan få med vragdykning
RIBE - Vragdykning på Nordsøen står for mange dykkere som noget at det mest spændende, man kan foretage sig under havets overflade. Det klare grønne vand har som regel en magisk virkning på de fleste dykkere.
- Mange af de vrag, der er på Nordsøen, virker i dag som kunstige rev, hvor de er hjem for mange planter og dyr. Nogle af de dyr, man blandt andet se, er taskekrabber, som kan blive meget store. Det er ikke ualmindeligt, at de kan blive 20 til 30 cm brede over skjoldet, fortæller Peter Warming.
- Et andet imponerende dyr, man kan møde, er hummeren, der oftest gemmer sig i store gamle rør, og hvis man har mod, er det muligt at fange en til aftensmaden. Det er også på Nordsøen, jeg har set de største torsk. Når man svømmer rundt og kigger på de store vragdele, kan man godt blive skræmt ved synet af en torsk på en meter, der kigger på en med store øjne. Man man næsten se, hvad den tænder: "Det her er mit hus, og jeg har ikke inviteret dig indenfor!".
- På vej frem og tilbage land ud til vragene ser vi ofte sæler og marsvin. Imens vi dykker kan der godt være tre til fire sæler, der nysgerrigt følger med i , hvad vi foretager os, men de holder sig gerne på afstand, 50-100 m fra gummibåden.
Et dyk i historien
- Mange af de vrag, der ligger i de danske farvande, er gamle krigsvrag fra Første og Anden Verdenskrig. Når man kommer ned på et vrag, er det som at komme ind i en tidslomme. Mange af de ting, som besætningen brugte, da skibet gik ned, ligger der, hvor de sidst blev brugt. Ofte kan man se, hvad der var den direkte årsag tik, at skibet gik ned, og kanoner der peger op mod de fly, der engang fik dem til at synke. Der skal ikke meget fantasi til at forestille sig, hvordan besætningen har måttet kæmpe for deres liv.
- For at finde den konkrete historie, er det vigtigt at kande vragets navn, for, hvis man har navnet, er det muligt at gå i arkiverne og finde gamle avisartikler, der beskriver, hvad der er sket med skibets i de sidste timer.
- Det kan være meget vanskeligt at finde ud af vraget navn, da dette simpelthen er rustet væk. Det, vi så forsøger, er, at hente genstande op, så vi kan identificere vraget. Det bedste, man kan finde, er skibsklokken. Vi betragter klokken som skibets dåbsattest - på klokken står skibets navn.
- Vi finder også mange andre spændende ting. Maskintelegrafer, skibsure og koøjer af messing. På skibe fra Første Verdenskrig spiste officererne med sølvbestik og meget fint porcelæn. Mange af de ting, vi har fundet , er udstillet i vores klub.
- Det eneste problem, der er i forbindelser med dykning på Nordsøen, er, at vejret skal være rigtigt godt. Der skal være vindstille i flere dage, da bølgerne ellers er så høje, at vores gummibåde, vi har i klubben, ikke kan sejle, fortæller Peter Warming.
JydskeVestkysten 27. februar 2008
Af Heidi K. Kristensen
Tlf. 75418100, hkk@jv.dk
Palle Schmidt er glad for titlen som årets sælhund i Ribe Dykkerklub Sælhunden. Her følger messingklokken med. Hver torsdag træner han undervandsrugbyholdet. - Jeg glæder mig til hver torsdag. Hvis jeg beder holdet om at dykke 50 meter under vandet, så gør jeg det også selv. Det er vigtigt at følges ad, siger han.
Foto: Orla Lund.
31-årige Palle Schmidt får prisen, fordi han træner klubbens undervandsrugbyhold, der i år er kommet i medaljerækken.
RIBE: Når Palle Schmidt hver torsdag mødes med undervandsrugbyholdet fra Ribe Dykkerklub Sælhunden, så er det først og fremmest for at have det sjovt men også for at få holdet til at yde noget. Og det kan han. Han har været træner i over to år, og i år har holdet fået en andenplads i 1. division. Nu har han fået klubbens pris året sælhund.
- Siden jeg kom til, er der kommet mere struktur over træningen. Nu styrketræner vi, laver dyk på tid, distancedyk, laver måltræning og øver skud, fortæller han.
Prisen fik han overrakt på klubbens generalforsamling, og han fik den, fordi han brænder for at motivere andre. Han er først begyndt at dykke i klubben for et par år siden, men undervandsrugby har han spillet i atten år.
- Det er et spil, hvor jeg bliver ved med at finde udfordring. Jeg kan hele tiden blive bedre, og det er sjovt at sætte nye mål. Samtidig er der et fantastisk sammenhold i dykkerklubben. Det er meget mere end en klub, for vi laver alle mulige ting sammen, fortæller han.
Når han ikke er til træning har han travlt med sin uddannelse som redder hos Falck, hvor hen er færdiguddannet til sommer. Han har tidligere været sergent ved militærpolitiet, hvor han i 2000 var udstationeret i Jugoslavien. Da han var yngre sejlede han også med skoleskibet Danmark. Det sidste års tid har han brugt meget tid på at sætte sit hus i stand i Ribe, hvor han bor sammen med kæresten Margrethe.
De to skal bare lige blive enige om, hvor den messingklokke, der følger med prisen som året sælhund, skal hænge.
- Jeg har flere maritime messingting, så mon ikke vi finder et sted, siger han og smiler.
Ribe Ugeavis 24. juli 2012
Der er stor aktivitet i Ribe Svømmebad, når børn, unge og voksne prøver at dykke med apparat.
Foto: Bibi Kjær.
SOMMERFERIE - Ribe Dykkerklub Sælhunden tilbyder i et samarbejde med Ribe Svømmebad spændende oplevelser i sommerferien.
- Hver torsdag fra klokken 19 kan børn, unge og voksne opleve vandet nedefra, uden at de behøver holde vejret, fortæller Lars Christensen fra dykkerklubben.
- Således oplevede Freja på 9 år at få en oplevelse udover det sædvanlige sammen med sin far, mor og lillebror Malte. Der var stor interesse i svømmehallen, deriblandt også feriegæster, som fik en på opleveren.
- Vi informerer også gerne om dykning, undervandsrugby og fridykning og håber herved at skabe interessen for vores sport. Vi vil gerne være flere, og især ser vi gerne juniorer til undervandsrugby. Samtidig fortæller vi også om klubbens værdier, kammeratskab og sikkerheden indenfor dykning, oplyser Lars.
Ugeavisen.dk 3. januar 2012
Af Bo Maimburg
Rinda Klausen har droppet Havnefesten som en konsekvens af øgede udgifter.
Med en udgift på 50.000 kroner er det for dyrt for indehaveren af Sælhunden at fortsætte med Havnefesten
RIBE - Rinda Klausen, der igennem en årrække har drevet Restaurant Sælhunden med stor succes, kan ikke skjule, at det har været en svær beslutning at droppe Havnefesten.
- Det første år, jeg afholdte Havnefest, gav det overskud, men siden har det givet et større underskud. Min revisor har hvert år opfordret mig til at droppe Havnefesten, men jeg har været rigtig glad for arrangementet, så jeg har kørt det videre. Men da det så gav 50.000 kroner i underskud sidste år, har jeg taget konsekvensen og stropper nu, siger Rinda Klausen til Ugeavisen.
De samlede udgifter til musik, annoncer, leje af service og lønninger runder 130.000 kroner.
- Jeg er rigtig ked af beslutningen. Jeg ved, at det er en populær begivenhed, men udgifterne er blevet større og større, så nu har jeg taget konsekvensen, siger en ærgerlig restauratør.
Ribe Ugeavis 8. marts 2011
Af Bibi Kjær
Foto: Bibi Kjær.
Weekenden bød på flere fastelavnsarrangementer rundt om i byen
FASTELAVN - Traditionen tro var der inviteret til fastelavnsarrangementer rundt om i Ribe. UGE-Avisens udsendte besøgte tre af dem.
På Quedens Gaard var der sædvanligvis mødt rigtig mange festligt udklædte børn og voksne op - der var Pippi med hest, X-faktor dommer Pernille Rosendahl og en vandrende lagkage.
Hos Louis Nielsen blev der slået godt til tønden med de mange gode sager i, og fastelavnsbollerne blev nydt med stort velbehag.
Ved Dagmarsbroen var der fest og ballade, da udklædte dykkere til stor fornøjelse for publikum hoppede i vandet for at slå til tønden.
Ribe Ugeavis 19. oktober 2010
22 medlemmer deltog sidste weekend i dykkerklubbens tur til Norge. Lars og Jacob fangede turens største fisk, en havtaske på næsten 12 kilo.
Foto: Jan Sunzenauer.
Ribe Dykkerklub Sælhunden kunne i april måned fejre 30 års jubilæum. Og i præcis lige så mange år har klubben uddannet nye dykkere – bortset fra sidste år, hvor svømmehallen skulle renoveres.
- Nu starter en ny uddannelsessæson med et orienteringsmøde mandag den 25. oktober kl. 19.00 i klublokalerne på Rosen Allé 3. Alle interesserede er uforpligtende velkomne. Efterfølgende er der gratis prøvedyk i svømmehallen med apparatudstyr – husk badetøj!, fortæller Jan Sunzenauer fra dykkerklubben.
- Ribe Dykkerklub Sælhunden har 100 medlemmer og er en yderst aktiv forening. Hovedinteressen ligger i naturdykning, vragdykning og undervandsjagt. Men undervandsrugby dyrkes også af mange, hvor klubben har præsteret pæne resultater og fået mange flotte pokaler.
- Et unikt kammeratskab i klubben har i alle årene været det væsentlige og for mange er sportsdykning blevet en livsstil, hvor også resten af familien inddrages på diverse dykkerture, fortæller Jan.
bk
JydskeVestkysten 17. april 2010
Dykkerklubbens ny båd, Spækhuggeren, fik en fornem dåb i cham-
pagne af bankdirektør Henning Balle. Selveste Zeus (!) var også dukket op for at fejre dåb og 30 års jubilæum.
Foto: Mikkel Berg
Udvidelse: Dykkerklubben i Ribe har investeret i en ny båd, som skal give medlemmerne flere spændende oplevelser under overfladen.
Af Louise A. P. Kokspang
RIBE: I strålende solskin og frisk vestenvind indviede Ribe Dykkerklub Sælhunden i går en ny båd i forbindelse med klubbens 30 års jubilæum. Klubben har i forvejen to styk, men har gennem længere tid sparet sammen til en ny.
- Den nye båd er bedre teknisk udviklet end de to andre, vi har. Det er rart at investere i god kvalitet og en lækker båd, som vi får glæde af i mange år, siger Allan Sørensen, foreningens formand.
Champagnedåben blev forestået af den lokale bankdirektør, Henning Balle, som afslørede navnet for klubbens medlemmer:
- Jeg døber dig Spækhuggeren og ønsker dig alt godt i fremtiden, fremsagde bankdirektøren højtideligt.
Udstyr til aktiv klub
Klubbens medlemmer udforsker farvandet omkring Danmark, typisk Nordsøen og Lillebælt. Her kan man både nyde naturen og undersøge de utallige af skibsvrag, der gemmer sig under overfladen. En ny båd giver derfor muligheder for flere oplevelser.
- Det betyder, at vi bliver meget mere fleksible i fremtiden. For eksempel at vi kan være af sted med flere både ad gangen. Samtidig er den også mere driftssikker, og det er vigtigt, at der er godt styr på sikkerheden i forbindelse med dykning, forklarer Allan Sørensen.
Det kræver et dansk certifikat samt medlemskab at dykke med dykkerne i Sælhunden
Fakta
Ribe Dykkerklub Sælhunden
- Klubben har 30 års jubilæum i år.
- Dykkerklubben har i dag omkring 100 medlemmer med en stor ungdomsafdeling og er aktiv inden for undervandsrugby, vragdykning og undervandsjagt.
- Med den nye båd har klubben i alt tre styk, som bruges i forbindelse med dykning i de danske farvande.
- Klubben har planer om at lave et børnehold til efteråret.
Ribe Ugeavis 4. november 2008
Ribes seniorhold i undervandsrugby var modstanderne overlegne i deres to første kampe.
Privatfoto.
Ribes senior undervandsrugbyhold har fået en flot start på sæsonen med to klare sejre over henholdsvis Fredericia og Vejle
Dykkerklubben Sælhundens seniorhold i undervandsrugby endte på en fornem 2. plads i sidste sæson, og alt tyder på, at holdet fortsætter de gode takter.
I deres første kamp mod henholdsvis Fredericia og Vejle viste Ribe, at svømmerne stadig er i topform. Ribe vandt begge kampe overlegent og har dermed fået en drømmestart på den ny sæson.
På trods af fightervilje og godt sammenspil af Fredericias hold blev vores hold en lidt for stor mundfuld. Ved slutsignalet var stillingen 20-2 til Ribe, fortæller Martin Hansen fra Ribe Dykkerklub.
I Ribes anden kamp mod Vejle var de lokale sælhunden fra Ribe mindst ligeså suveræne.
- Allerede efter få minutters spil fik vi dirket Vejleforsvaret op og scorede derefter 3 mål indenfor få minutter. Vejle forsøgte sig ind imellem med kontraspil, men blev gang på gang fanget af vores forsvar. Sådan fortsatte det kampen igennem, og slutresultatet blev en sejr ti Ribe på 12-0, siger Martin Hansen.
rhs
Ribe Ugeavis 5. august 2008
Af Rune Højstrup // rune@ugeavisen-ribe.dk
Stemningen var helt i top hos de mange gæster ved Havnefesten. Og trods varsler om det modsatte, viste vejret sig fra sin gode side det meste af dagen.
Året Havnefest var velbesøgt af masser af glade mennesker, som nød vejret og den gode stemning
Havnefest – God musik, sjove vandaktiviteter og frem for alt hyggeligt samvær var igen på programmet, da årets havnefest blev afholdt i lørdags.
Om en højere magt havde bestemt sig at holde hånden over Havnefesten i år vides ikke, men kendsgerningen er, at det stort set holdt tørt hele dagen. Solen skinnede i lange perioder trods flere varsler om dårligt vejr fra meteorologerne.
- Det gik rigtig godt. Vi var heldige, for vi fik kun tre dråber vand i løbet af dagen, mens det stod ned i stænger blot få minutter efter arrangementet sluttede. Musikken var også helt i top, og alle musikerne leverede varen til fulde, så jeg er meget tilfreds med årets Havnefest, fortæller Rinda Clausen, indehaver af Sælhunden og arrangør af Havnefesten.
- Der skal lyde en stor ros til Dykkerklubben, som igen i år gjorde et stort stykke arbejde for at få det hele til at løbe rundt. Samme ros skal lyde til konferencier Mikkel Berg og lydmand Niels Straadt, som virkelig gjorde det godt, da de kommenterede under vandaktiviteterne, sagde Rinda Clausen.
Ribe Ugeavis 8. juli 2008
Dykker på dybt vand i Kattegat. Sollyset er svundet ind, og farverne filtreret fra. Derfor er der kun "farve" på der, hvor kameraets blitz og dykkerens lygte rammer motivet. Det korallignende motiv t.h. for dykkeren er et såkaldt polypdyr i familie med tropernes koraller. Den kaldes "dødningehånd"!
Foto: T. Jensen, Ribe Dykkerklub Sælhunden.
Tomas Jensen fra Ribe Dykkerklub Sælhunden fortæller om dykkeroplevelser
RIBE - Flere af medlemmerne fra Ribe Dykkerklub Sælhunden vil gerne dele deres gode oplevelser under havets overflade med UGE-Avisens læsere.
Tomas Jensen er aktiv dykker i klubben, og han oplever tit at få stillet spørgsmålet - Er der noget at se på i de danske farvende?
- Hvad enten man interesserer sig for undervandsarkæologi, skibsvrag, jagt på fisk med harpun og spyd eller er interesseret i havets dyr og planter, ja, så er der masser at se på og mange spændende oplevelser at hente, fastslår Tomas Jensen.
Sigten under vandet
- Alle taler om vejret, men dykkere taler om sigten - og hvor langt man kan se under vandet. Sigten afhænger af, hvor mange partikler der svæver rundt i vandet, og den varierer med årstid, vind og strøm. Af og til er sigten herhjemme ringe - nogle gange så ringe, at man knap kan se en hånd for sig. Andre gange kan man tydeligt se 10-15 meter gennem vandet , siger han.
Det som er småt
- Når vi nu ikke kan se så langt gennem vandet som på eksempelvis et tropisk koralrev, begynder øjnene at fokusere på det nære. Vi svømmer ofte med næsen tæt over bunden, og man skal ikke svømme lang tid henover et vrag, et tangrev eller en stenbund, før man opdager myriader af liv. Krebsdyr, snegle, muslinger, småfisk og andre dyr, som man kun opdager, hvis man giver sig god tid. En af de fejl, nybegyndere ofte begår, er, at de forsøger at afsøge så stort et område som muligt. Det ender ofte med, at de kommer skuffede tilbage og erklærer, at der intet var at se på og det er trist.
En slimklat bliver elegant
- Hvis man giver sig god tid, kan selv helt almindelige dyr give store oplevelser. Vandmænd og brandmænd er dyr, som de fleste kender fra stranden som opskyllede, uformelige slimklatter, eller som generende, og af og til ligefrem smertefulde, elementer i badevandet. Men under vandet folder de sig bogstaveligt talt ud, og bliver til nærmest graciøse skabninger, når de som i slowmotion bevæger sig gennem vandet med pulserende bevægelser.
Store oplevelser på lavt vand
- Efterhånden som dybden øges, forsvinder sollyset, og alt ser mørkt ud. Men med en lygte eller med et kameras blitz, kan farverne kaldes frem igen. Planterne er imidlertid afhængige af sollyset og trives bedst på lavere vand, og det samme gør de dyr, der benytter planterne som skjulested.
- Et dyk langs strandens sten og tangbælter kan derfor være en rigtig flot oplevelse - en oplevelse der ikke nødvendigvis kræver dykkerudstyr og certifikat. Med en snorkel, en dykkermaske, et par svømmefødder og måske en neoprendragt kan man faktisk opleve rigtig meget af den danske undervandsverden rundt om de danske kyster. Men husk at sikkerheden skal være i orden - spørg eventuelt i din lokale dykkerklub, hvis du skal have et par råd, siger Tomas Jensen.
Ribe Ugeavis 22. april 2008
I fredags blev Ribe Dykkerklub Sælhundens nye båd navngivet Springeren. Det er fra venstre bestyrelsesmedlem Karl Gunnar Gregersen og dykkerklubbens formand Allan Sørensen, som overrækker en gave til bankdirektør Vagn Andersen, Danske Bank, der stod "fadder" til dykkerbåden.
Dykkerklubben Sælhunden har fået en flot ny båd
RIBE - Dykkerklubben Sælhunden navngav i weekenden deres flotte nye båd.
- Båddåben blev foretaget af bankdirektør Vagn Andersen fra Danske Bank, og den flotte båd kom til at hedde Springeren. Springere er et gammelt dansk navn for delfiner, hvoraf flere ses i danske farvande. Sælhundens nye båd er af en såkaldt RIB-type, der kort kan beskrives som en kombination af en glasfiberspeedbåd og en gummibåd. Bådtypen er yderst sødygtig, hurtigsejlende og synkefri, siger pr-mand Jan Sunzenauer.
- Bådtypen er ideel til dykkerformål, da dykkerne kan springe i vandet og komme op igen over bådens sider med komplet anlagt dykkerudstyr. Dykkerklubbens formand, Allan Sørensen, benyttede lejligheden til at takke Bageri Pompei, Danske Bank, Blue water, Cafe Grillen og Restaurant Sælhunden, som alle har støttet købet af båden.
bb
Kl. 19.00
Ribe Dykkerklub Sælhunden
Rosen Allé 3
6760 Ribe
kl. 19.30
Ribe Svømmehal