Betegnelsen "historisk" bliver af mange opfattet som den tid, der ligger forud for vor samtid. I videnskabelige kredse anvender man imidlertid begreber som "forhistorisk" i modsætning til "historisk". Disse to begreber dækker tidsområder, som traditionelt behandles af hver sin videnskabsgren; forhistorien tager arkæologen og marinarkæologer sig af, mens historisk tid behandles af historikeren.
I Ribe Dykkerklub Sælhunden har vi rodet begreberne sammen. Vi bruger lige meget tid på både historie og forhistorie. Groft kan man sige, at når der ikke dykkes på vrag, dykkes der i stedet i arkiver.
Oplysninger om skibe, forlis m.v. begynder først at forekomme med en vis frekvens i de skrevne kilder fra sidste halvdel af 1500-tallet og bliver almindelige fra 1600 og frem.
Den øvre tidsgrænse ligger allerede fast, da den er beskrevet i Loven om Historiske Vrag m.v. Den siger, at et vrag er et fartøj, der til enhver tid er gået tabt for mere end 100 år siden. Denne grænse kan være noget problematisk, idet den kræver en rimelig præcis datering af vraget.
Man anslår, at der ligger mindst 20.000 skibsvrag i de danske farvande. Uden at have belæg for det, skønnes tallet langt højere. Det er langt fra dem alle, der er fundet. Utallige vrag har man sikre positioner på, men heller ikke mere. Disse vrags herkomst og identifikationer er endnu ikke tilvejebragt og fortaber sig i det uvisse.
De indre danske farvande er også rige på vrag, og det skyldes flere forhold, hvor det vigtigste er den ringe saltholdighed af vandet. Det manglende salt i havet betyder, at træskibenes - og dermed også trævragenes - værste fjende, Teredo Navalis, her har ringe livsbetingelser. Teredo Navalis kaldes populært for "skibsorm" eller "pæleorm", men er i virkeligheden en lille boremusling, der lever af træ. Takket være mangelen på denne "orm" findes der i hele Østersøområdet mange velbevarede rester af træskibe.
Mange gamle skibsvrag i Nordsøen kommer og går, som det passer dem. Sådan at forstå, at vind, bølger og strøm flytter rundt på enorme mængder af sandbund. Pludselig ligger et vrag næsten komplet frilagt på bunden, for måske et halvt år senere at være begravet igen. Nogle vrag kan dukke op efter 100-200 år og stadig være ualmindelig godt bevarede. Det er klart, at trævrag bliver bedst bevaret, når de ligger under havbunden, hvor der er meget lidt ilt og hvor de ikke bliver "sandblæste" af strømmen, eller slået til smadder af store, tunge redskaber fra fisketrawlere. Hvis vragene ligger blotlagte oven på bunden, er der eksempler på, at en enkel kraftig storm eller orkan kan forårsage enorme ødelæggelser og faktisk få vragene til at gå i "opløsning" og forsvinde for bestandigt.
I det 1800-århundrede begyndte man at bygge skibe af jern. Der kom også dampmaskiner, så man var uafhængig af sejl og vind. Men desværre er disse vrag også nedbrydelige. Et jerndampskib, der ligger sunket i Nordsøens salte og iltrige vand, vil forholdsvis hurtigt ruste op. Allerede efter 20-40 år vil alle jernplader være tynde og møre, og skibet vil langsomt begynde at falde fra hinanden. Efter 60-80 år vil skibssider og dæk m.m. være tæret helt væk og kun de svære jerndele som kedler, maskine, skruer og aksler er tilbage. Også en uforgængelig last og skibets ankre og kæde kan findes. Heldigvis har jernskibsvragene det, som med træskibsvrag, at hvis de synker ned under bunden, bevares de langt bedre - og derfor kan vi i dag stadig være heldige at finde fine, velbevarede jernvrag med deres dampmaskiner.
I Danmark er al undervandsjagt i ferskvand er forbudt! Det er ok og ganske rimeligt, for Danmark er omgivet af over 7.000 km kyststrækning, så der er nok af muligheder for at fange fisk.
UV-jægeren skal have gyldigt fisketegn og skal overholde de almindelige regler om fredningstider og mindstemål. Der er fredningsbælter ved udløb i havet af åer, bække og indvande. Undervandsjagt må ikke finde sted nærmere end 500 meter fra åers, bækkes og indvandes udløb i hav eller fjord. Det er heller ikke tilladt at dyrke undervandsjagt i nærheden af f.eks. stående fiskeredskaber (bundgarnspæle).
Fladfisk i alle afskygning er nok det letteste bytte. Godt nok har fladfiskene for vane at grave sig ned i bunden, så kun øjnene stikker op, men med en smule øvelse kan man alligevel få øje på dem. Ved hjælp af et almindeligt håndspyd på ca. 70 cm længde, kan man fange dem. Nogle medlemmer vælger at bruge en harpun til formålet, men det er ofte for besværligt, hvis man udelukkende går efter fladfisk. Harpunen skal lades efter hver afskydning og snoren skal oprulles - det er noget tidskrævende bøvl.
Hvis man derimod er på jagt efter såkaldte frit svømmende fisk, som f.eks. torsk eller havørreder, er en harpun det eneste rigtige våben.
Der er ikke noget, der smager så godt som frisk fanget fisk. Mange af klubbens medlemmer får slet ikke lov at tage på dykkertur af kæresten, med mindre de lover at tage fisk med hjem til middagsbordet.
En speciel form for undervandsfiskeri er krabbe- og hummerjagt. Disse forefindes på de fleste stenrev, men kræver en speciel form for fangstteknik. Taskekrabber og hummer kan sagtens give en blå-sort finger eller det, der er værre, hvis dykkeren er uforsigtig.
Dansk Sportsdykker Forbund arrangerer UV-jagt konkurrencer, hvor der inden for en bestemt afsat tid skal fridykkes og fanges fisk. De rigtig dygtige jægere får mulighed for at viser deres kunnen under DSFs danmarksmesterskab, der traditionelt afholdes i et fiskerigt farvand.
Når en naturfotograf kører ud til skoven for at fotografere dyr og fugle, er det surt, hvis dårligt vejr med tåge og dis har indskrænket sigtbarheden til få meter. Naturfotografen vælger sikkert at køre hjem igen med uforrettet sag. Helt anderledes forholder det sig med undervandsfotografer. Er sigtbarheden under overfladen de samme få meter, er det i de danske farvande nærmest perfekte forhold. Det siger lidt om, hvor krævende og svære forhold en undervandsfotograf arbejder under.
Flere af Ribe Dykkerklub Sælhundens medlemmer har undervandsfotoudstyr og det sker da også, at man efterfølgende kan se, hvad motivet så nogenlunde forestiller.
Undervandsfotografering er en speciel interesse, der kræver meget kunnen, inden pæne resultater foreligger. Men øvelse gør mester...
Hvad enten man er sportsdykker eller fridykker vil de fleste gerne vide, hvad det er for dyr og planter, de ser. Det er altid sjovere og mere spændende at se på en fisk eller en tangbusk, hvis man kender den. Og skulle man en dag se noget ukendt, er det straks langt mere interessant.
Som dykker lægger man mærke til den store forskel, der er på bunden fra sted til sted. Tæt under kysten er der mange steder ren sandbund. Langs udsatte kyster med sandbund vokser der næsten ingen tangplanter. De kan ikke "få fat" i sandet og bunden rodes hele tiden op af bølger og strøm. Det er kun i "læ" mellem revlerne, at der vokser lidt tang. I de mest beskyttede fjorde og bugter er vandet mere roligt. Bunden er ofte blød og mudret. Her vokser ålegræs. Andre steder er bunden helt eller delvis dækket af sten. På stenene vokser meget tang. Selv om det måske lyder mærkeligt, er alle disse planter alger.
Kysten omkring Danmark kan groft deles op i tre typer:
- Sandbund med meget lidt tang.
- Blødere bund med ålegræs ned til ca. 5-7 meters dybde.
- Stenbund med alger.
De dybere og mere åbne havområder er ofte præget af meget blød bund stort set uden vegetation. Her kommer sportsdykkeren som regel kun, hvis der f.eks. ligger et skibsvrag.
Sandbund
Når man dykker over sandbunden og leder efter fisk, er det især fladfisk, man finder. På det helt lave vand nær kysten lever skrubben. Den kan være svær at få øje på, idet den graver sig ned i sandet om dagen. Kun dens øjne er fri af sandet. Kommer man for tæt på, skræmmes den og piler af sted. Den falder atter til ro og graver sig ned 10-15 meter væk. Længere ude på ca. 5 meters dybde kan man se rødspætter. De ligner skrubber meget, men deres skind er mere glatte. Hvis sandbunden er blandet op med grus, kan man være heldig at se pighvarren. Den kendes let på sin helt runde krop og den store mund.
I de fleste danske farvande, Østersøen undtaget, lever en flot – men giftig fisk, som alle dykkere bør kende. Det er fjæsingen med sine grønne tegninger på siderne. Den kan desværre være svær at få øje på, da den ofte graver sig ned i sandet. I fjæsingens forreste rygfinne og på gællelågene er der pigge, som er forbundet med giftkirtler. Hvis man bliver stukket, løber der gift ind i såret. Giftens virkning er at sammenligne med hugormens. Det kan give store smerter og virke lammende. Man bør straks afbryde dykket og søge lægehjælp. Indtil man bliver behandlet, skal man sørge for, at blodet løber frit ud af såret, så vil noget af giften komme med ud. Fileter fra fjæsingen er i øvrigt en pragtfuld spise.
Blød bund
Blød bund med ålegræs er en meget almindelig type bund på steder med lavt og roligt vand. Ålegræs kaldes også bændeltang. Det er en af de få havplanter, der ikke er en alge. Det er en blomsterplante, men blomsterne er meget små og kan ikke ses. Ålegræs er lysegrønt og kan blive op mod 3 meter højt. På lavt vand er det noget kortere. Ålegræs kan danne meget store og tætte skove på bunden. Det er vigtigt for fiskeyngel. Her er mange gemmesteder og masser af føde. I 1930'erne blev ålegræsset i Europa ramt af sygdom, og det har aldrig genvundet sin tidligere så store udbredelse. Forureningen af havet med algeopblomstringer og dårlig sigt til følge, har heller ikke gjort det nemmere af være ålegræs. Af de mange små dyr, som lever her, er det især tanglopper og rejser, man ser. De spiller en vigtig rolle som føde for mindre fisk.
Der er masser af krabber i ålegræsset. Strandkrabbens skjold er grøn-brunt, så den let kan skjule sig. Den lever især af bløddyr, som snegle og muslinger. Døde fisk får heller ikke lov at ligge længe på bunden, før en hær af krabber forsyner sig af ådslet.
Der lever mange fisk i ålegræsset. En af de almindeligste er ulken – kaldet "københavneren" fordi den er så grim. Men i parringstiden er hannerne smukt farvet med røde, gule og hvide farver. Ulken er en doven fisk, der ikke rører sig ret meget. Dens pigge er ikke giftige, men man skal nu alligevel passe på dem. De er meget spidse, og hvis man stikker sig, går der let betændelse i såret.
I ålegræsset kan man også se ålekvabber og ål. Ålen er svær at finde om dagen, fordi den gemmer sig helt nede ved ålegræssets rødder.
Torsken er den største fisk, man kan møde i ålegræsset. Den kan blive meget stor. Det hænder, at man ser torsk, som er over en meter lange. Så store fisk kan let veje mere end 10 kilo. Når en torsk ligger stille på bunden, er den på trods af sin størrelse ganske svær at få øje på. Dens farver falder godt sammen med bundens.
Stenbund
Denne type bund finder man især ud for meget stenede kyster. Stenbund med alger er noget af det smukkeste, en dykker kan opleve i vore farvande. De store alger er smukt formet og har ofte kønne farver. Algerne sidder utrolig godt fast, og det er meget svært eller helt umuligt at rive dem løs. Helt inde ved strandkanten vokser grønalgerne. De har en meget køn, grøn farve - ligesom frisk salat. En af grønalgerne kaldes også søsalat.
Lige uden for bæltet af grønalger vokser blæretangen. Den har en brun-grøn farve og kan let kendes på de luftfyldte blærer, som sidder på bladene. Blæretang bliver ca. 50 cm høj.
Når vanddybden er mere end ca. 3 meter, kan man se savtangen. Den har savtakkede blade, som er grå-grønne. Den bliver ca. 1 meter høj.
Mellem blæretang og savtang vokser der mange rødalger. De ligner små buske uden blade og har en smuk rød farve.
I algeskovene lever mange af de samme dyr, som også findes i ålegræsset; torsk, ulk, ålekvabber og ål m.v. Man kan også være heldig at få øje på en havørred eller en laks. Det er to meget smukke fisk. Søstjerner holder også til på stenbund. De findes i alle mulige farer; rød, orange, brun, violet og blå.
Om sommeren kan man være heldig at se hornfisk og makreller. De søger ind til kysten for at æde småfisk. de kommer ofte i vældige stimer.
Skibsvrag
Når et skibsvrag har ligget ganske kort tid på havbunden, bliver det koloniseret af alger og forskellige hvirvelløse dyr. Dernæst flytter et utal af fiskearter ind. Vraget virker som et kunstigt rev med masser af gemmesteder.
Afhængig af hvor henne og hvor dybt vraget ligger, finder man store taskekrabber, hummere, torsk, skægtorsk, sej, havkat, lange, rødtunge, muslinger, søsol, sønellike og meget meget mere.
Et gammelt skibsvrag er alene ud fra et marinbiologisk synspunkt uhyre interessant. De fleste dykkere bliver aldrig trætte af at dykke på vrag!
Ferskvand
Det er bestemt heller ikke kedeligt at dykke i åer, søer og mergelgrave. Det er naturligvis helt andre fiskearter, man møder, ligesom planterne er anderledes end i havet.
I og omkring Ribe er der et utalt af åer og vandløb og her kan kan let se laks, ørred, stalling, skalle, ål, gedde og aborre. Derudover findes en af verdens mest sjældne fisk, snæbelen, i Ribe å. I nogle søer finder man flodkrebs. I Ribe å findes ferskvandsmuslinger i stort tal.
Om sommeren, når det ikke har regnet i en periode, er der i Ribe Dykkerklub Sælhunden en tradition for at dykke i Fladså. Vandet er meget klart og rent. Det er en helt speciel oplevelse at dykke side om side med en kæmpe stor gedde, der uanfægtet lader sig betragte.
Kl. 19.00
Ribe Dykkerklub Sælhunden
Rosen Allé 3
6760 Ribe
kl. 19.30
Ribe Svømmehal